sobota, 30 marca 2019

POMYSŁ NA SMACZNY I NIEBANALNY OBIAD !

 Czy Wam też przejadły się tradycyjne obiady typu schabowy, mielony itp. ? Czasem potrzebujemy czegoś nowego dla odmiany.  W sumie pisząc dla Was o tym pomyśle obiadowym zauważyłam, że swoją kolorystyką to danie idealnie łączy się z tą piękną wiosenną pogodą. Czy u Was też było tak słonecznie ? Niebanalnych połączeń i ciekawych smaków. I tu właśnie przychodzę do Was z propozycją  obiadową. Jeśli lubicie warzywa i lubicie oszczędność czasu to ten post jest właśnie dla Was. No więc do rzeczy... Królową dzisiejszego posta została faszerowana papryka. 

Składniki: 

  • 4 duże papryki
  •  200g ryżu
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g mięsa mielonego (może być np. z indyka)
  • 2 marchewki
  • sól i pieprz 
  • oregano
  • olej do smażenia 

No więc jak przygotowujemy nasze cudo ?

   Otóż najpierw wypadałoby iść na zakupy chyba że mamy wszystkie składniki pod ręką wówczas możemy zaczynać. Najpierw myjemy paprykę, przekrajamy ją i wydrążamy pestki. Środek papryki możemy delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
    Czas na farsz. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut.Doprawiamy solą i pieprzem. Kolejnym składnikiem, który ląduje na patelni jest marchewka. Wszystko podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy od 7-10 min.
   W przekrojone papryki nakładamy przygotowany farsz. Układamy je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.Ja wybrałam to drugie. Żeby mięso nie było suche po upieczeniu warto nalać do każdej papryki  2-3 łyżki wody i przykryć naczynie folią aluminiową .
   Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Voila! Smacznego Kochani :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kobieta na szpilkach , Blogger