Czy Wam też przejadły się tradycyjne obiady typu schabowy, mielony itp. ? Czasem potrzebujemy czegoś nowego dla odmiany. W sumie pisząc dla Was o tym pomyśle obiadowym zauważyłam, że swoją kolorystyką to danie idealnie łączy się z tą piękną wiosenną pogodą. Czy u Was też było tak słonecznie ? Niebanalnych połączeń i ciekawych smaków. I tu właśnie przychodzę do Was z propozycją obiadową. Jeśli lubicie warzywa i lubicie oszczędność czasu to ten post jest właśnie dla Was. No więc do rzeczy... Królową dzisiejszego posta została faszerowana papryka.
- 4 duże papryki
- 200g ryżu
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 400g mięsa mielonego (może być np. z indyka)
- 2 marchewki
- sól i pieprz
- oregano
- olej do smażenia
No więc jak przygotowujemy nasze cudo ?
Otóż najpierw wypadałoby iść na zakupy chyba że mamy wszystkie składniki pod ręką wówczas możemy zaczynać. Najpierw myjemy paprykę, przekrajamy ją i wydrążamy pestki. Środek papryki możemy delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
Czas na farsz. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut.Doprawiamy solą i pieprzem. Kolejnym składnikiem, który ląduje na patelni jest marchewka. Wszystko podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy od 7-10 min.
W przekrojone papryki nakładamy przygotowany farsz. Układamy je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym.Ja wybrałam to drugie. Żeby mięso nie było suche po upieczeniu warto nalać do każdej papryki 2-3 łyżki wody i przykryć naczynie folią aluminiową .
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika na 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Voila! Smacznego Kochani :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz